3 Ağustos 2009 Pazartesi

Suni Oğul Zamanı

     Gün dönümünden sonra çıkan oğuldan hayır gelmez demiş, atalarımız. Oğuldan bahsederken daha önceki bir yazımda bu sene hiç oğul almamıştım, demiştim. Haziranda takviye kolonilerinden yeterince suni oğul almamış veya koloni sayılarını yükseltmek isteyen arkadaşlar bal hasadından sonra kovanları bölerek suni oğul almak için tam zamanı. Yalnız unutulmaması gereken mutlaka hazır ana verilmeli.
      Kovan bölerken kıstas olarak yavrulu çıta sayısı alınmalı. Ben yılların tecrübesi olarak 8 çıta yavrulu arıyı bölerim. En az 6 çıta yavrulu çerçeve ve 10 çıta arı olursa bölmeye uygun olur. Arıyı bölerken imkanınız varsa mutlaka 5 km. uzağa getirin. Benim iki yerde arılığım var ve aralarında 5 km. fark var. Böldüğüm arıları diğer tarafa getiriyorum. imkanı olmayanlar mevcut kovana 25 cm. sağa veya sola alarak diğer kovanı yanına koymalı ve tarlacı arıların eşit şekilde iki kovana girmesi sağlanmalıdır. Mutlaka hazır ana arı verilmeli ve teşvik şuruplaması yapılarak kışa genç işçi arılarla girilmesi sağlamalı. Ne kadar çok genç işçi arılarla kışa girersek koloninin bahara çıkma şansı o kadar yüksek olacaktır.
Bir senelik uğraşın karşılığını almaya başladığımız bu günlerde tüm arıcı dostlar, her şeyin gönlünüzce olması dileğiyle...

2 yorum:

  1. selamlar
    arıyı böldükten sonra 5 km uzağa taşımak gerekmez
    düşüncesindeyim ben her zaman yerinde bölerim bir sorun yaşamam
    başarılar

    YanıtlaSil
  2. iyi akşamlar.
    Ben zaten imkanı olanlar için söyledim. Yerinde bölmede çevremdeki arıcı arkadaşlardan çok şikayet aldım; tarlacılar ana kovana dönüyor diye.
    yorumunuz için teşekkür ederim. iyi akşamlar

    YanıtlaSil