1 Ağustos 2009 Cumartesi

En Değerli Bal : “ Kestane Balı”









      Kestane ağaçlarının bulunduğu ilk 10 il İzmir hariç Karadeniz Bölgesindedir. Zonguldak, Türkiye’de kestane ağaçlarının en yoğun olduğu ildir. Yöremizin aşırı nemli olması kestane balının üzerinde olumlu rol oynamaktadır,bu da lezzetinde,kıvamında ve en önemlisi kalitesinde çok büyük özellikler sağlamaktadır. Tıbbi ballar arasında kabul edilen kestane balı geç kristalize olur. Farenjit, astım, kansızlık durumlarında iyileştirici özelliği vardır. Çiçek balı ile Zonguldak’ta üretilen kestane balının kimyasal analiz sonucunda görülüyor ki kestane balı en kaliteli baldır.
       Karadeniz Teknik Üniversitesi’nden Sayın Doç. Dr. Sevgi KOLAYLI ve ekibininin yaptığı çalışmada antioksidan aktivite iki değişik yönteme göre incelendi ve en yüksek polifenolik madde içeriğine ve buna paralel olarak antioksidan aktiviteye sahip balın kestane balı olduğunu tespit edildi.Kestane ballarının hem antioksidan hem de antimikrobiyal yönden yayla çiçek ballarından daha yüksek aktivite gösterdiği tespit edildi.Ayrıca yapılan çalışmalarda balın rengi ile toplam fenolik madde miktarları arasında pozitif bir ilişki olduğu tespit edildi.Kestane balı koyu renkli baldır.Kestane balında polifonik madde çiçek balına göre %50 fazla bulundu.Antioksidan kapasitesi çiçek ballarından %60 oranında yüksek bulundu.Kestane balının bakteri öldürücü etkisi olduğu tespit edildi.Helicodacter pylori(hp)bakterisine karşı çok etkilidir.Bu bakteri midede gastrit ve reflu oluşumuna neden olan bir bakteri olduğundan kestane balı tüketimi ile mide ülserinin oluşumu engellenebilecektir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorum Gönder