Varroa sonbahar mücadelesi bal hasadından sonra kovanlarda yumurtalı çıtaların en aza indiği bugünlerde yapılmalı. Birçok arıcı arkadaş daha erken, havalar sıcak sonra yaparız diyorlar. Bal hasadı bölgelere göre değişir. Bal akımının bitiminde nektar akışı kesildiğinde ana arı yumurtlamayı azaltır. Yumurtlamanın en aza indiği günlerde mücadele yapmak en idealdir. Bazı arıların kovanlarını terk edip gitmesinin nedeni varroadır.
Hangi ilacı kullanmalıyız? Aynı ilacı 2 sene - 4 dönem kullanmamalıyız. Çünkü bağışıklık yaptığını uzmanlar ısrarla vurguluyorlar. İlacın ismine değil içeriğine bakmalı. Ayrı isimlerde aynı hammadde kullanılan ilaçlar var. İlkbaharda kullandığımız ilacın aynısını sonbaharda vermeyelim. İlaç verirken üzerindeki uyarılar, hava sıcaklığına uymalı ve her kovana aynı değil arı sayısı durumuna göre ilacı vermeliyiz.
İlaç sonrası azar azar teşvik şuruplamasına geçilmeli ve ana arının yumurtlaması sağlanmalıdır. Çünkü kovana bahara taşıyacak olan içerisindeki arılar değil yeni yumurtalardan çıkacak genç işçi arılardır. Ne kadar çok işçi arılarla kışa girersek bahara çıkma şansımız o derece artacaktır.
13 Ağustos 2009 Perşembe
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder