30 Temmuz 2009 Perşembe

BAL HASADI YAPILDI





















    Bal ne zaman hasat edilir dediğimizde insanlar şahmeliklerin (yuğdan) kararınca derler. Kara kovana bakıp da olgunlaştığını anlayamadığımızda şahmelikler karardığında balların hasat zamanının geldiğini söylemiş atalarımız. Bal hasadı her yöreye göre değişir. Balın olgunlaştığı fenni kovanda balların sırlandığından anlayabiliriz. Balın 2/3 ü sırlandığında olgunlaşmış sayılır. Bu oran bir kovandan aldığımız balın tüm oranıdır. Yani 2 petek tam sırlanmış 1 petek hiç sırlanmamışsa bu oran toplam baldaki su oranını karşılar.
     Biz kestane balı hasadı yaptık. Kestane balı, çiçek ballarına nazaran arıların daha fazla çalışarak daha az miktarda elde edilen bal çeşididir. Kestane balı ortalaması Türkiye'deki bal ortalamasının altındadır. Ben beklentilerim kadar olmasa da geçen seneye oranla daha çok bal aldım. İnsanın sevdiği işi yapması ve karşılığını alması çok güzel. Arıcılara bol ürünler, bereketli kazançlar dilerim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder