30 Temmuz 2009 Perşembe

BAL HASADI YAPILDI





















    Bal ne zaman hasat edilir dediğimizde insanlar şahmeliklerin (yuğdan) kararınca derler. Kara kovana bakıp da olgunlaştığını anlayamadığımızda şahmelikler karardığında balların hasat zamanının geldiğini söylemiş atalarımız. Bal hasadı her yöreye göre değişir. Balın olgunlaştığı fenni kovanda balların sırlandığından anlayabiliriz. Balın 2/3 ü sırlandığında olgunlaşmış sayılır. Bu oran bir kovandan aldığımız balın tüm oranıdır. Yani 2 petek tam sırlanmış 1 petek hiç sırlanmamışsa bu oran toplam baldaki su oranını karşılar.
     Biz kestane balı hasadı yaptık. Kestane balı, çiçek ballarına nazaran arıların daha fazla çalışarak daha az miktarda elde edilen bal çeşididir. Kestane balı ortalaması Türkiye'deki bal ortalamasının altındadır. Ben beklentilerim kadar olmasa da geçen seneye oranla daha çok bal aldım. İnsanın sevdiği işi yapması ve karşılığını alması çok güzel. Arıcılara bol ürünler, bereketli kazançlar dilerim.

13 Temmuz 2009 Pazartesi

BAL HASADI YAKLAŞTI



    Yöremizdeki kestane balı hasadı yaklaşmış durumda. Yaklaşık bir yıldan beri arıcılar kovanlarını bugüne hazırladılar. Bir yıllık çalışmalarının karşılığını beklediği bu günlerde tatlı bir heyecan var. Yukarıdaki resimlere baktığınızda anlaşılacağı üzere esas olan arıyı nektar akımına hazırlamaktır. Tek katlı olan besleme kolonisi 3 katlı olan üretim kolonisidir. Arıcıların çoğunun duyduğu 80.000 arılı koloni en verimlidir. Sayın Prof. Dr. Muhsin Dağaroğlu Türkiye’ yi karış karış dolaşarak bal verimini artırmak için seminerler veriyor. Ben iki seneden beri bu yöntemi uyguluyorum ve verim alıyorum. Arıcılara tavsiye ederim. Koloni sayısı bakımında dünyada 2. sırada iken bal veriminde 11. sırada olmamızın nedeni ; arıcılarımız aldığı bal verimi ile değil kovan sayısı ile öğünmeleri ve arıcılık hakkındaki bilgi ve eğitimlerinin düşük olmasındandır. Arıcılıkla uğraştığımı duyan insan ilk önce: “Kaç oğul aldın?” diye soruyor. Arıcı arkadaşlar bu sene hiç oğul almadım. Takdir sizlerindir.
Sayın Muhsin Hoca’ ya bir seminerinde şu soruyu sordum: “ Çalışmalarınızın karşılığını alabiliyor musunuz? ” . O da dedi ki : “ Evet, almaya başladım.” Arıcı arkadaşlar bala arımızı hazırlayalım, bize düşeni yapalım. Arıcılıkta hiçbir şeyin garantisi yoktur. Çok yağmur yağar, nektar kaynaklarını döker; çok kurak geçer yeterince nektar bulunamaz. Bizim yörede bu sene arıcıların beklediği gibi geçti. Geçtiğimiz seneye göre daha iyi görünüyor. Her şey gönlünüzce olsun.

8 Temmuz 2009 Çarşamba

BİLGİ PAYLAŞTIKÇA ÇOĞALIR.


   Durgun suya bir taş attığınızda düştüğü yerden itibaren halkalar dışarıya doğru yayılır. Biz önce çevredeki insanlarla arıcılık konusunda bildiklerimizi paylaştık. Daha çok insanlar ulaşabilmek için bu siteyi kurduk. Ben Çaycuma’da arıcılık yapıyorum ve kestane balı üretiyorum. Arılarım Filyos - Çaycuma yolu 5. km. de. Ulaşım kolay olduğundan çevrede arıcılığa merak eden birçok arkadaşımızla iletişimimiz oluyor. Arıcılık kitaplarının son sayfalarında çevredeki arıcılarla iletişimde bulununuz der. Arıcıların en güzel meziyetleri bildiklerini başkaları ile paylaşmalarıdır.
    Arkadaşınızın 1 lirası olsa sizin de 1 liranız olsa o parasını size verse siz de paranızı ona verseniz her ikinizin de 1 lirası olur. Sizin 1 bilginiz olsa arkadaşınızın da 1 bilgisi olsa değişseniz her ikinizin de 2 bilgisi olur. Bilgi paylaştıkça çoğalır dedik ve örnekle size anlatmaya çalıştık.
    Arıcı arkadaşlar bilginizi paylaşın, bildiklerinizi paylaşın ama biliyoruz demeyin.
   Arıcılık biliyorum dediğiniz anda bitmiştir. Kolini sayınız, geldiğiniz nokta ne olursa olsun hala öğreneceğiniz çok şey vardır.  Hoşça kalın….

5 Temmuz 2009 Pazar

Arıcılık ve Ben

      Modern tarımın en önemli dallarından biridir arıcılık. Az bir sermaye ve emekle yapılmaya çok uygun bir uğraştır. Arıcılık, geçimi sağlayan ana uğraş olabileceği gibi ek gelir sağlayan yardımcı bir iş olarak da yapılabilir. Arıcılık, büyük uzmanlık gerektirmez, kolaylıkla öğrenilebilir. Arıcıların en büyük meziyetlerinden birisi de bildiklerini başkalarına öğretme arzusudur. Arıcılık yapmaya karar veren herkes, bu işi bilenlerin yardımıyla kısa zamanda arıcılık faaliyetinin ince ayrıntılarını öğrenmeye başlar.
    1978’de askerde zatürre geçirdiğimde iyileşmemde balın çok büyük faydasını gördüm. Bal, besin ve enerji kaynağı olarak tüketilir. Yöremizde bulunan kestane balı, tıbbi ballar arsında kabul edilir. Astım ve kansızlık durumlarında iyileştirici özelliği vardır. Kestane balının çok değerli bal olduğu araştırmalar soncunda da belirlenmiştir. 1988’de çevrede olduğu gibi 30 civarındaki kara kovanlarımız telef oldu. Üç sene balı parayla aldım.
Tüm icat, arayış ve yönelişler ihtiyaçtan doğar. Arıcılığa kendi ihtiyacım için 1991’de başladım. Kendim için yaparken 2002 senesinde emekli olunca ek bir iş, hayat bağlayan uğraş olarak arıcılık yapmaya başladım. Çevremdeki insanlara da arıcılık yapmalarını devamlı tavsiye ediyorum. Arıcılığı ben yaparım diyen, kendisi isteyen herkes yapabilir. Kendi ihtiyacı için insanlar arıcılık yapmalı. Ben elimden geldiği kadar insanlara yardımcı oluyorum. Vehbi Koç bir sözünde şöyle der : “Para kazanmak için ya kimsenin yapmadığı işi yapacaksın ya da herkesin yaptığı işi en iyi sen yapacaksın.” Ben herkesin arıcılık yapmasını istiyorum ve aynı zamanda arıcılıktan para kazanmak da istiyorum.
     Dünyada bırakabileceğiniz en kalıcı şey sizin bıraktıklarınızı daha ileriye götürecek kişilerdir ve insana yapılan yatırım en karlı yatırımdır sözlerinden hayata bakarak çocuklarımın eğitimine çok önem veriyorum. Çağımızın yükselen değerinin “ bilgi ” olduğuna inanıyorum.
    Arıcılık hem hayatımı dolduruyor hem de çocuklarımın eğitiminde ek gelir sağlıyor. Ben bal üreticisiyim, üretmenin tadı kelimelerle anlatılmaz ancak yaşanır. Arıcılık baldan tatlıdır…