1 Eylül 2009 Salı

ARILARI KIŞA HAZIRLAMAK


   Arıcılığa genelde ilkbaharda başlanır ama kovanları kışlatmakla arıcı olunur. Arıcı olmanın yolu kovanları kışın ardından bahara çıkartmakla başlar. Özellikle arıcılığa yeni başlayan arkadaşlar kış kayıplarını çok yaşamaktadırlar. Sonbahar bakımı, kış kayıplarını azaltacaktır. Kayıpların en önemli nedeni varroa parazitidir. Arılar erken sonbaharda güzel beslenmeli. Kışa hazırlamak, kovanların uçuş deliğini daraltmakla başlar. Arılar daha iyi savunma yapacaktır. Önemli konu fazla çerçevenin alınmasıdır. Bölme tahtaları ile arıların kontrol edebildikleri alana hapsedilmesi, yavrulu bölgenin ısıtılması ve varroa mücadelesi açısından önemlidir. Arıların ısınmak için bal tükettikleri ve soğuğu ne kadar çok hissederse o kadar çok bal tükettikleri unutulmamalıdır. Yaz sonu şurupla, geç sonbaharda kekle beslemek daha yararlı olacaktır. Zayıf kolonilerin sonbaharda birleştirilmesi kışlama açısından faydalı olacaktır. Sonbaharda arı sayısı, genç arı yetiştirmek ve kışlama için önemlidir. Sonbahar beslemesi ana arının daha çok yumurtlamasına yol açacak ve kışı geçirecek uzun ömürlü kış arıların sayısının artmasını sağlayacaktır. Birinci kattan bal almamak sonbahar beslenmesi için yeterli değildir. İyi bir kraliçe, yeterli genç arı ve kovan için bal stoğuna biraz dikkat edilmesi koloninin kışı atlatmasında daha az sorun yaşatır.
   Yapılacak işleri şu şekilde özetleyebiliriz; kovanların uçuş deliklerinin daraltılması, ballı çerçevelerin çoğunun alınması, yavru için uygun çerçevelerin bulunması, fazla boş çerçevenin alınması, iyi bir kraliçe olmalı, koloni yeterince genç arı içermeli, en az 20 kg stok bal-şeker şurubu olmalı, kovan hakim rüzgarlardan korunmalı, kış güneşinin vurması sağlamalıdır. Arıcı arkadaşlar hepimiz öğrenmeye açık olmalıyız.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder