3 Ekim 2012 Çarşamba

WWW.HABERLER.COM   sitesindeki haberimiz

Gastrit ve Reflü İçin Kestane Balı Tüketin"

Türkiye'de kestane ağaçlarının yoğun olarak bulunduğu Zonguldak'ta üretim yapan arıcılar, bölgenin devlet tarafından 'bal ormanı' olarak ilan edilmesini istedi.

Türkiye'de kestane ağaçlarının yoğun olarak bulunduğu Zonguldak'ta üretim yapan arıcılar, bölgenin devlet tarafından 'bal ormanı' olarak ilan edilmesini istedi. Balın sağlık açısından birçok faydasının olduğunun tespit edildiğini söyleyen arıcılar gastrit ve reflü gibi hastalıkların tedavisinde bölgede yoğun olarak üretilen kestane balının çok yararlı olduğunu söyledi.
Zonguldak'ta 2002 yılında TürkiyeTaşkömürü Kurumu (TTK)'ndan emekli olduktan sonra arıcılığa başlayan Zonguldak Arı Yetiştiriciliği Birliği (ZAYBİR) Yönetim Kurulu üyesi Hasan Kalpaklı, Çaycuma ilçesiÇömlekçi köyünde 100 kovan ile kestane balı üretimi yapıyor. Arıcılığın yeterince bilinmediğini ifade eden Kalpaklı, "1978 yılında askerde zatürre geçirdiğimde iyileşmem de balın çok büyük faydasını gördüm. Emekli olduktan sonra tamamen yöneldiğim arıcılık, hem hayatımı dolduruyor hem de çocuklarımın eğitiminde ek gelir sağlıyor. Ben bal üreticisiyim, üretmenin tadı kelimelerle anlatılmaz ancak yaşanır. Arıcılık baldan tatlıdır." dedi.
Bölge insanını ucuz bal yerine kestane balı tüketmeye çağıran Kalpaklı, Zonguldak'ın doğal bal ormanlarına sahip olduğunu ifade etti.
Kalpaklı Karadeniz Teknik Üniversitesi'nin yaptığı son araştırmaya göre, Zonguldak kestane balının diğer kestane ballarından daha kaliteli olduğunun tespit edildiğini kaydetti.
Bunda aşırı nemin etkili olduğunu dile getiren Kalpaklı, şunları söyledi: "KATÜ'nün Zonguldak balı üzerine yaptığı araştırmaya göre, kestane balının antioksidanı çok yüksek, çiçek ballarına göre tüm değerleri yüzde 50 daha fazla. Bu da, gastrit ve reflü oluşumuna neden olan bakterileri önlüyor Zonguldak kestane ağaçlarının en yoğun olduğu ildir. Yöremizin aşırı nemli olması, kestane balı üzerinde olumlu rol olmaktadır. Bu da lezzetinde, kıvamında, en önemlisi de kalitesinde çok büyük özellikler sağlamaktadır."
"BAL TIBBİ MALLAR ARASINDA"
Kestane balının Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nca tıbbi mallar arasına alındığına dikkat çeken Kalpaklı, "Kestane balı tıbbi mallar arasına girer. Kestane balının, faranjit, astım, kansızlık gibi hastalık durumunda iyileştirici olduğu herkes tarafından kabul edilmiş. Bakanlık da bunu tıbbi mal kategorisine almış. Yapılan son çalışmalarda da mide ülserine iyi geldiği, tıbben ispatlandı. Bal kesinlikle ilaç değildir. Sadece sağlık amacıyla alınan bir üründür. Bir balın rengi ne kadar koyu ise onun antioksidan değeri o kadar daha fazla ve insan vücuduna o kadar çok yararlı olduğu tıbben ispatlıdır." şeklinde konuştu.
"Zonguldak'TA BAL ORMANI KURULSUN"
Köy sakinlerinden Ramazan Çalık ise Orman Genel Müdürlüğü'ne şu çağrıyı yaptı: "Şu anda 36 yerde bal ormanları kuruldu. Zonguldak doğal bal ormanı olduğu için kurulmasına gerek olmadığı söyleniyor.Zonguldak kestane ağacının Türkiye'de en yoğun bulunduğu ildir. Ihlamur ve akasya ağaçları ile birlikte buralar mükemmel nektar kaynağıdır. Zonguldak'ın her yöresi doğal olarak, bal ormanıdır. Ama bir taraftan kestane ağaçlarının yerlerine yenisinin dikilmesi ve takibinin yapılması için bal ormanı kapsamına alınması gerekmektedir."

1 yorum:

  1. Sayın Kalpaklı,sosyal ağlar ve iletişim sayesinde insanlar dah iyi bilgi elde ediyorlar,okuduğum bir araştırma yazısında Brezilya da bir üniversite dünyada kestane balı üretilen ülkelerde yaptığı araştırmada Türkiye Karadeniz bölgesi ve Yunanistanın bir bölgesinde kestane balları çok kaliteli çıkmış,devlette orman kurulması hakkında bayağı uğraşıyor,inşallah beklentileriniz gerçek olur,saygılarımla

    YanıtlaSil