11 Ekim 2010 Pazartesi

ARICILIK KONGRESİ

                                                                                
     2. Uluslararası Muğla Arıcılık ve Çam Balı Kongresi ‘ni izledik. Fransa, İtalya, Arjantin, Kanada, Yunanistan, ABD, Çin, Mısır ve Türkiye’den bilim insanlarının, bilimsel çalışmalarını sunduğu, bilim insanlarının birbirleriyle yarıştığı bir kongre oldu. Arıcılar elbette kendi paylarına düşenleri aldılar. Dönüş yolunda Bartın arıcılar birliği başkanı Sayın Harun Bey ile Bolu arıcılar birliği başkanı Sayın İsmail Bey’le ne alabildiğimizi tartışma fırsatı bulduk.
    Benim bakış açıma göre kongrede öne çıkan konular:
1.İklim değişikliği. Sıcaklık varroanın daha artmasını neden oluyor. Arıcılar daha fazla bilgiye sahip olmalı, teknik becerilerini geliştirmeli. 2. Arı kayıplarında nedenler 5-6 iken 11’e çıkması ve bir tanesi bilinmeyen faktör olmasıdır. En önemlileri ise pestist kullanımı ve varroa .3. Güçlü ve zayıf kolonilerin aynı aralıkta bulunmaması, hastalıklarla mücadele açısından çok avantaj sağlıyor.4.Yoğun olarak kullanılan kimyasallara karşı varroanın direnç sağladığı, kalıntı bırakmayan varroanın direnç göstermediği organik asitler, kültürel teknikler ve ıslah yöntemleri uygulanmalı.
    Kurulan stantlarda sergilenen arı malzeme ve ilaçlarından bilmediğim ve görmediğim yeni bir şey yoktu. Gördüklerim ve bildiklerim bu kadar, paylaşmak güzel.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder