31 Aralık 2009 Perşembe

YENİ YIL




   Yeni yılınızın  sağlık, mutluluk ve huzur getirmesi dileğiyle iyi yıllar.

26 Aralık 2009 Cumartesi

ÇAYCUMA’DA MADEN VE EĞİTİM

     Maden kömürünün Zonguldak’ta bulunmasından sonra Zonguldak’ın nasıl geliştiğini hepimiz biliyoruz. Çaycuma insanlarına maden çok şey vermiştir. Bir insanın rahat yaşamını sağlayabilmesi için gerekli olan ekonomik gücü sağlamıştır. Sağlıklarının karşılığında onlara ev, eşya, araba hatta hesabını bilenler için yazlık veya ikinci ev sağlamıştır.( hayatta eksiler ve artılar birbirini tamamlar.) Maden, insanların yaşamı olmuştur. Eğitime yeterince değer verilmemiştir. Analar, çocuklarına: “Oğlum okuyunca ne olacak, önemli olan çalışıp para kazanmak değil mi? Yaşın gelince madende işe girer çalışırsın. Askerlikten sonra bir de evlendiririz. Hayatını devam ettirirsin. Okuyup sıkıntılara girmenin ne anlamı var?” diyorlardı. Ta ki 1980lere gelindiğinde denizin bitip karanın görüldüğü zamanlara kadar. Analar baktılar ki yaşı gelen madene giremiyor. “Oğlum oku, okumayana ekmek” yok demeye başladılar. Ondan sonra eğitime önem vermeye başlandı ve eğitim tüm Türkiye’de olduğu gibi Çaycuma’da da insanların hayatında gerçek yerini aldı. Çaycuma insanları, eğitime karşı o kadar özverililer ki sadece Türkiye’nin en iyi üniversitelerinde değil yurt dışında da birçok üniversitede Çaycumalı öğrenciler eğitim görüyor. Türkiye’nin her yerinde Çaycumalı bürokratlar ve bilim adamları yerlerini alacaktır. Dünyamızın yükselen değeri bilimdir ve bilime ulaşmanın yolu eğitimdir. Çaycuma’ya eğitim kurumu kazandıran Yurtbay ailesine sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum. Çaycuma’da eğitime gerekli önemi veriyorlar, karşılığını mutlaka alacaklardır.

    İnsanlar geldiği noktayı, sahip olduğu birikimi hiçbir zaman yeterli görmemelidir. Ne kadar fazla bilgi birikimi olursa olsun hala öğrenecek çok şey vardır.

17 Aralık 2009 Perşembe

BARTIN'DA EĞİTİM SEMİNERİ


Bartın Arıcılar Birliği Başkanı Sayın Harun LERMİ arıcılara eğitim semineri düzenledi. Konuşmacılar Sayın Harun KULOĞLU ve Sayın Selahattin GÜNEY'di. Harun Bey arı ölümlerinin nedenleri ve çözümleri hakkında  güzel bir sunum sundu.
Selahattin Bey  arı ürünleri ve varrao hakkında izleyenleri bilgilendirdi. Arı ürünlerinden baldan başka bir şey bilmeyen biz arıcılara kırk yıllık eğitimcilik deneyimiyle kendine hayran bırakan bir konuşma yaptı. Bizi bilgilendirdikleri için kendilerine sonsuz teşekkürler.
Birçok konuda karamsar olsam da arıcılığın gelişimi konusunda çok iyimserim. Seminerlere her geçen gün daha çok arıcı katılıyor. Arıcıların bilgiye açık ve aç olduklarını gördüm. Arı kolonisi, gen kaynakları, ekipman ve filora yönünden dünya ülkeleri arasında en ön sıralarda yer alan Türkiye bal üretiminde ön sıralarda değildir. Bu açığı eğitimle aşacağız. Bu konuda arıcı birlikleri üzerine düşen görevi yapmaktadırlar.

6 Aralık 2009 Pazar

BAKIŞ AÇISI


        Hepimizin çevresinde ön yargılı ve kendi doğruları ile yaşayan insanlar vardır. Trende aynı kompartımanda yolculuk yapan 4 kişiden biri Nazi subayı, biri Yahudi, biri orta yaşlı bayan ve biri de genç bayandır. Tren tünele girdiğinde trenin ışıkları yanmaz; karanlıkta bir öpücük sesi ve ardından bir tokat sesi duyulur. Tren tünelden çıktığında Nazi subayının yüzünde beş parmak izi vardır. Tokadı Nazi subayının yediği bellidir. Nazi subayı der ki :(içinden) Yahudi kızı öptü, tokadı ben yedim. Genç bayan der ki: Nazi subayı orta yaşlı bayanı öptü; o da subaya tokat attı. Orta yaşlı bayan der ki: Nazi subayı genç bayanı öptü, o da subaya tokat attı; oysa beni öpseydi sesimi çıkarmazdım.


     Bir olay ve 3 yorum kendi bakış açılarına göre herkes doğruyu bulmuş ama bir gerçek var. Yahudi der ki: Tren tünele girdiğinde karanlıkta kendi elimi öpüp, Nazi subayına bir tokat atmam çok iyi oldu :)

4 Aralık 2009 Cuma

ARILARDA KIŞ KAYIPLARI

   
    Çevremde arıcı arkadaşlar arı kayıpları olduklarını haber verdiler. Yaptığım kontrollerde çoğunun arılarının kovanlarını terk ettiğini, bazılarının ana arı bir avuç işçi arı olduğunu gördüm. Birçok yerde görülen koloni çökme sendromu zannettim. Arı kayıpları olan arkadaşlar az sayıda koloni ile arıcılık yapan arkadaşlardır.


       Kışın arı kayıplarının normalde % 85-90’ı insan hatalarından kaynaklandığını uzmanlar söylüyor. % 10-15 arı kayıpları normal sayılıyor. Daha önceki yazılarımda sonbahar bakımı ve kışa hazırlık yazılarımda arıcıların yapması gerekenleri yazmıştım. Kayıpları olan arkadaşlar kanımca gereken ilgiyi gösteremediler. Ben arıları kapattım, tüm arıcı arkadaşlara kayıpsız bir kış dönemi geçirmesini dilerim.