13 Nisan 2010 Salı

DENEMELER



Kışın hazırladığım ana arı kafes çıtalarını ballıklara verdim. Çok güzel kabartıp yandaki fotoğrafta görüldüğü gibi çıtanın tamamına yumurta döşenmiş. Mayıs ayının başında ana arıyı o çıtaya alıp ana arı ızgarası ile kapatacağım. Sonuçlarını,artılarını ve eksilerini sonra görürüz.


Kara kovan balı çok talep görüyor. Petek örmek için kullanılan mumu arıların bal tüketerek ürettiklerini biliyoruz. Yandaki foroğrafta görüldüğü gibi boş çıtayı ana arı ızgarasıyla kapatıp petek yapmalarını sağlıyorum. Onları alıp nektar akımı başlayınca ballıklara bırakıp kara kovan balı almış olacağız. Ballı baba der ki: Ya tecrübe edeceksin ya da tecrübelilerinin tecrübelerinden faydalanacaksın, biz tecrübe ettik.

3 Nisan 2010 Cumartesi

YÖREMDE ARICILIK


          Arılığım Filyos-Çaycuma karayolunun kenarında olduğundan çevremde birçok arıcı arkadaş arılığımı ziyaret ediyor. Bir arıcı arkadaş ziyaretime gelip ne yaptığımı sordu. Ana arı, günlük yumurta, yiyecek kontrollerinden sonra petek düzenlemesi yapıp petek ilave ettiğimi ve şurup verdiğimi anlattım. Ben daha kovanlarıma bakmadım dedi. Konuşurken erkek arının 8-9 günde çıktığını, ana arının 11-12 günde çıktığını, hiç ana arı değiştirmediğini, sonbaharda varroa mücadelesi yaptığını, baharda yapmadığını, eski arıcı olduğunu, kitapları boşver ben daha iyi biliyorum dediğinde bal veriminde dünyada neden gerilerde olduğumuzu anladı. Daha önceki yazımda biz arıcılar her şeyi biliriz demiştim, gerçekten arıcılar her şeyi biliyor.
         Bir başka arıcıyı ziyarete gittiğimde o da hiçbir kovan kapağı açmamış. Kontrol yaptın mı, diye sordum. Dışarıdan yapıyorum, arılar çalıştığına göre iyiler dedi. Bunlar gibi daha niceleri şaka değil gerçek! Arıcı sitelerini ziyaret ettiğimde çok güzel gelişmeler oluyor. Oğul vermeyen arıya servet veririm diyorlar, bizim arıcılar oğul alırız arıyı bu şekilde çoğaltırız diyorlar.12 ay varroa mücadelesi yapılıyor, bizim yörede ne kadar ve nasıl yapıldığı belli değil.Çaycuma’daki arıcılık bu noktada, daha nice örnekleri vermedim.Tek sevindirici yanı bu arıcıların arıcı birliklerine üye olmaması.Yalnız üye olmayanların sayısı üye olanlardan çok çok fazla.Biz eğitimin önemini anlatıyoruz ama kat edeceğimiz çok mesafe var anlaşılan.