5 Ekim 2012 Cuma


TAKVİM GAZETESİNDE ÇIKAN HABERİMİZ (03.09.2012)




Gastrit ve reflü için 






                            TÜRKİYE'de kestane ağaçlarının yoğun olarak bulunduğu Zonguldak'ta üretim yapan arıcılar, bölgenin devlet tarafından 'bal ormanı' olarak ilan edilmesini istedi. Balın sağlık açısından birçok faydasının olduğunun tespit edildiğini söyleyen arıcılar, gastrit ve reflü gibi hastalıkların tedavisinde bölgede yoğun olarak üretilen
nın çok yararlı olduğunu belirtti. 

WWW.HABERURCU.COM sitesindeki haberimiz

Gastrit ve reflü için kestane balı tüketin...

Türkiye’de kestane ağaçlarının yoğun olarak bulunduğu Zonguldak'ta üretim yapan arıcılar, bölgenin devlet tarafından 'bal ormanı' olarak ilan edilmesini istedi. Balın sağlık açısından birçok faydasının olduğunun tespit edildiğini...
02 Ekim 2012 Salı 16:39

Türkiye’de kestane ağaçlarının yoğun olarak bulunduğu Zonguldak'ta üretim yapan arıcılar, bölgenin devlet tarafından 'bal ormanı' olarak ilan edilmesini istedi. Balın sağlık açısından birçok faydasının olduğunun tespit edildiğini söyleyen arıcılar gastrit ve reflü gibi hastalıkların tedavisinde bölgede yoğun olarak üretilen kestane balının çok yararlı olduğunu söyledi.

        Zonguldak’ta 2002 yılında Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK)'ndan emekli olduktan sonra arıcılığa başlayan ZonguldakArı Yetiştiriciliği Birliği (ZAYBİR) Yönetim Kurulu üyesi Hasan Kalpaklı, Çaycuma ilçesi Çömlekçi köyünde 100 kovan ile kestane balı üretimi yapıyor. Arıcılığın yeterince bilinmediğini ifade eden Kalpaklı, “1978 yılında askerde zatürre geçirdiğimde iyileşmem de balın çok büyük faydasını gördüm. Emekli olduktan sonra tamamen yöneldiğim arıcılık, hem hayatımı dolduruyor hem de çocuklarımın eğitiminde ek gelir sağlıyor. Ben bal üreticisiyim, üretmenin tadı kelimelerle anlatılmaz ancak yaşanır. Arıcılık baldan tatlıdır.” dedi.

        Bölge insanını ucuz bal yerine kestane balı tüketmeye çağıran Kalpaklı,Zonguldak’ın doğal bal ormanlarına sahip olduğunu ifade etti.

        Kalpaklı Karadeniz Teknik Üniversitesi'nin yaptığı son araştırmaya göre, Zonguldakkestane balının diğer kestane ballarından daha kaliteli olduğunun tespit edildiğini kaydetti.

        Bunda aşırı nemin etkili olduğunu dile getiren Kalpaklı, şunları söyledi: “KATÜ’nünZonguldak balı üzerine yaptığı araştırmaya göre, kestane balının antioksidanı çok yüksek, çiçek ballarına göre tüm değerleri yüzde 50 daha fazla. Bu da, gastrit ve reflü oluşumuna neden olan bakterileri önlüyor Zonguldak kestane ağaçlarının en yoğun olduğu ildir. Yöremizin aşırı nemli olması, kestane balı üzerinde olumlu rol olmaktadır. Bu da lezzetinde, kıvamında, en önemlisi de kalitesinde çok büyük özellikler sağlamaktadır.”

        "BAL TIBBİ MALLAR ARASINDA"

        Kestane balının Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nca tıbbi mallar arasına alındığına dikkat çeken Kalpaklı, "Kestane balı tıbbi mallar arasına girer. Kestane balının, faranjit, astım, kansızlık gibi hastalık durumunda iyileştirici olduğu herkes tarafından kabul edilmiş. Bakanlık da bunu tıbbi mal kategorisine almış. Yapılan son çalışmalarda da mide ülserine iyi geldiği, tıbben ispatlandı. Bal kesinlikle ilaç değildir. Sadece sağlık amacıyla alınan bir üründür. Bir balın rengi ne kadar koyu ise onun antioksidan değeri o kadar daha fazla ve insan vücuduna o kadar çok yararlı olduğu tıbben ispatlıdır.” şeklinde konuştu.

        "ZONGULDAK’TA BAL ORMANI KURULSUN"

        Köy sakinlerinden Ramazan Çalık ise Orman Genel Müdürlüğü’ne şu çağrıyı yaptı: “Şu anda 36 yerde bal ormanları kuruldu. Zonguldak doğal bal ormanı olduğu için kurulmasına gerek olmadığı söyleniyor. Zonguldak kestane ağacının Türkiye’de en yoğun bulunduğu ildir. Ihlamur ve akasya ağaçları ile birlikte buralar mükemmel nektar kaynağıdır. Zonguldak’ın her yöresi doğal olarak, bal ormanıdır. Ama bir taraftan kestane ağaçlarının yerlerine yenisinin dikilmesi ve takibinin yapılması için bal ormanı kapsamına alınması gerekmektedir.”

3 Ekim 2012 Çarşamba

WWW.HABERLER.COM   sitesindeki haberimiz

Gastrit ve Reflü İçin Kestane Balı Tüketin"

Türkiye'de kestane ağaçlarının yoğun olarak bulunduğu Zonguldak'ta üretim yapan arıcılar, bölgenin devlet tarafından 'bal ormanı' olarak ilan edilmesini istedi.

Türkiye'de kestane ağaçlarının yoğun olarak bulunduğu Zonguldak'ta üretim yapan arıcılar, bölgenin devlet tarafından 'bal ormanı' olarak ilan edilmesini istedi. Balın sağlık açısından birçok faydasının olduğunun tespit edildiğini söyleyen arıcılar gastrit ve reflü gibi hastalıkların tedavisinde bölgede yoğun olarak üretilen kestane balının çok yararlı olduğunu söyledi.
Zonguldak'ta 2002 yılında TürkiyeTaşkömürü Kurumu (TTK)'ndan emekli olduktan sonra arıcılığa başlayan Zonguldak Arı Yetiştiriciliği Birliği (ZAYBİR) Yönetim Kurulu üyesi Hasan Kalpaklı, Çaycuma ilçesiÇömlekçi köyünde 100 kovan ile kestane balı üretimi yapıyor. Arıcılığın yeterince bilinmediğini ifade eden Kalpaklı, "1978 yılında askerde zatürre geçirdiğimde iyileşmem de balın çok büyük faydasını gördüm. Emekli olduktan sonra tamamen yöneldiğim arıcılık, hem hayatımı dolduruyor hem de çocuklarımın eğitiminde ek gelir sağlıyor. Ben bal üreticisiyim, üretmenin tadı kelimelerle anlatılmaz ancak yaşanır. Arıcılık baldan tatlıdır." dedi.
Bölge insanını ucuz bal yerine kestane balı tüketmeye çağıran Kalpaklı, Zonguldak'ın doğal bal ormanlarına sahip olduğunu ifade etti.
Kalpaklı Karadeniz Teknik Üniversitesi'nin yaptığı son araştırmaya göre, Zonguldak kestane balının diğer kestane ballarından daha kaliteli olduğunun tespit edildiğini kaydetti.
Bunda aşırı nemin etkili olduğunu dile getiren Kalpaklı, şunları söyledi: "KATÜ'nün Zonguldak balı üzerine yaptığı araştırmaya göre, kestane balının antioksidanı çok yüksek, çiçek ballarına göre tüm değerleri yüzde 50 daha fazla. Bu da, gastrit ve reflü oluşumuna neden olan bakterileri önlüyor Zonguldak kestane ağaçlarının en yoğun olduğu ildir. Yöremizin aşırı nemli olması, kestane balı üzerinde olumlu rol olmaktadır. Bu da lezzetinde, kıvamında, en önemlisi de kalitesinde çok büyük özellikler sağlamaktadır."
"BAL TIBBİ MALLAR ARASINDA"
Kestane balının Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nca tıbbi mallar arasına alındığına dikkat çeken Kalpaklı, "Kestane balı tıbbi mallar arasına girer. Kestane balının, faranjit, astım, kansızlık gibi hastalık durumunda iyileştirici olduğu herkes tarafından kabul edilmiş. Bakanlık da bunu tıbbi mal kategorisine almış. Yapılan son çalışmalarda da mide ülserine iyi geldiği, tıbben ispatlandı. Bal kesinlikle ilaç değildir. Sadece sağlık amacıyla alınan bir üründür. Bir balın rengi ne kadar koyu ise onun antioksidan değeri o kadar daha fazla ve insan vücuduna o kadar çok yararlı olduğu tıbben ispatlıdır." şeklinde konuştu.
"Zonguldak'TA BAL ORMANI KURULSUN"
Köy sakinlerinden Ramazan Çalık ise Orman Genel Müdürlüğü'ne şu çağrıyı yaptı: "Şu anda 36 yerde bal ormanları kuruldu. Zonguldak doğal bal ormanı olduğu için kurulmasına gerek olmadığı söyleniyor.Zonguldak kestane ağacının Türkiye'de en yoğun bulunduğu ildir. Ihlamur ve akasya ağaçları ile birlikte buralar mükemmel nektar kaynağıdır. Zonguldak'ın her yöresi doğal olarak, bal ormanıdır. Ama bir taraftan kestane ağaçlarının yerlerine yenisinin dikilmesi ve takibinin yapılması için bal ormanı kapsamına alınması gerekmektedir."

WWW.SONDAKİKA.COM sitesindeki haberimiz


Zonguldak Bal üreticileri Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Hasan Kalpaklı, sahte balın sadece tahlille anlaşılabileceğini söyledi.

Zonguldak Bal üreticileri Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Hasan Kalpaklı, sahte balın sadece tahlille anlaşılabileceğini söyledi. 

Çaycuma ilçesi Filyos Beldesi'ne bağlı Derecikören Köyü'nde kestane balı üreticiliği yapan Hasan Kalpaklı, arılardan elde ettiği tonlarca balı satarak geçimini sağlıyor. Sahte bal konusunda uyarılarda bulunan Kalpaklı, kaliteli kestane balı almak isteyenlerin ayağına kadar geldiğini ifade etti. Son yıllarda iyi niyetli bal üreticileri gibi kötü niyetli bal üreticilerinin de teknolojinin imkanlarını kullandığını belirten Kalpaklı, son dönemlerde kaliteli balın sadece tahlillerle anlaşılabileceğini kaydetti. Önceden balın uzaması, yanmaması gibi özelliklerden iyi balın anlaşılabildiğini hatırlatan Kalpaklı, "İyi balın anlaşılması için eskiden geldiği gibi balın uzaması, yanmaması gibi birçok özellikler sayılıyor ama bu son dönemde ben bunlara katılmıyorum. Teknolojinin nimetlerinden sadece iyiler değil, kötü insanlarda faydalanıyor. Balın iyisi sadece tahlil yapılarak anlaşılır. Aksi takdirde hiç kimse kötü balı anlayamaz. Teknolojinin gelişmesi her şeye imkan veriyor. Mısır glikozu getiriliyor, bal esansı getiriliyor. Kısacası iyi balın anlaşılması mümkün olmuyor. Aslında iyi bal uzar. Ama bu da ölçü değildir. Bu da aldatıcı olabiliyor. Bunun için ben herkese, çevresinde tanıdığı bildiği ve güvendiği insanlardan bal almalarını öneriyoruz" diye konuştu. 

"AŞIRI NEM KALİTEYİ ARTTIRIYOR" 

Bölge insanına ucuz bal yerine kestane balı tüketmeye çağıran Kalpaklı, Zonguldak'ın doğal bal ormanlarına sahip olduğunu ifade etti. Kalpaklı Karadeniz Teknik Üniversitesi'nin yaptığı son araştırmaya göre, Zonguldak kestane balının diğer kestane ballardan daha kaliteli olduğunu vurguladı. Bölgedeki aşırı nemin Zonguldak kestane balını, diğer kestane ballarından daha kaliteli hale getirdiğini kaydeden Kalpaklı, "Karadeniz Teknik Üniversitesi'nin Zonguldak balı üzerine yaptığı araştırmaya göre, kestane balının antioksidanı çok yüksek, çiçek ballarına göre tüm değerleri yüzde 50 daha fazla. Bu da, gastrit ve reflü oluşumuna neden olan bakterileri önlüyor Zonguldak kestane ağaçlarının en yoğun olduğu ildir. Yöremizin aşırı nemli olması, kestane balı üzerinde olumlu rol olmaktadır. Bu da lezzetinde, kıvamında, en önemlisinde kalitesinde çok büyük özellikler sağlanmaktadır. Diğer kestane balları arasında Zonguldak'taki kestane balı daha kalitelidir. Bu da nem oranından kaynaklanıyor. İnsanlara zararlı ama kestaneye ve kestane balına, nektarına çok artı değer katıyor" dedi. 

"KESTANE BALI TIBBİ MALLAR ARASINDA" 

Kalpaklı, kestane balının Tarım Bakanlığı'nda tıbbi mallar arasında bulunduğuna dikkat çekti. Kalpaklı, kestane balının özelliklerini ise şöyle anlattı: 

"Kestane balı tıbbi mallar arasına girer. Kestane balı, faranjit, astım, kansızlık gibi hastalık durumunda iyileştirici olduğu herkes tarafından kabul edilmiş.Tarım Bakanlığı'nda tıbbi mal kategorisinde bulunuyor. Yapılan son çalışmalarda da mide ülserine iyi geldiği, tıbben ispatlandı. Bal kesinlikle ilaç değildir. Sadece sağlık amacıyla alınan bir üründür. Bir balın rengi ne kadar koyu ise onun antioksidan değeri o kadar daha fazla ve insan vücuduna o kadar çok yararlı olduğu tıbben ispatlıdır." 

"YÖRE, DOĞAL BAL ORMANIDIR" 

Kalpaklı, Zonguldak yöresinin kestane ağacı açısından Türkiye'nin en zengin ormanlarına sahip olduğunu da hatırlattı. Zonguldak yöresinde bal nektarı açısından ıhlamur ve akasya ağaçlarının da bol miktarda bulunduğunu ifade eden Kalpaklı, "Arıcılıkta ileri gelen ülkeler, genellikle kendilerini bal ormanlarına, arıcılar birliği bal ve nektar akımlarının bulunduğu bölgelere yönlendirirler. Türkiye'de Afyon'da kuruldu. Şuanda 36 yerde bal ormanları kuruldu. Zonguldak doğal bal ormanı olduğu için kurulmasına gerek olmadığı söyleniyor. Zonguldak kestane ağacının Türkiye'de en yoğun bulunduğu ildir. Ihlamur ve akasya ağaçları ile birlikte buralar mükemmel nektar kaynağıdır. Zonguldak'ın her yöresi doğal olarak, bal ormanıdır" diye konuştu. 

Filyos Belediye Başkanı Ömer Ünal ise, Zonguldak kestane balını Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'nu da gönderdiklerini de ifade etti. Tek isteklerinin, doğal bal ormanlarının iyileştirilmesi ve geliştirilmesi olduğunu söyleyen Başkan Ünal, "Buraya kadar bu balı insanlar almaya geliyorlar. Bu balın özelliği var. Yöremiz, kestane ağaçlarının çok olduğu bir bölge. Türkiye'de Anzer balından sonra sıraya girebilecek bir bal. Sağlık yönünden insanların mutlaka kullanması gereken bir bal. Bizim istediğimiz ormanların korunması hatta biraz daha zenginleştirilmesidir. Bu bölgede de bal ormanları oluşur umuyoruz. Burada zaten doğal bal ormanı var. Bal yetiştiriciliği daha artar, insanlarımızın bütçesine de daha da katkı verir" dedi. - ZONGULDAK 

KAYNAK : http://www.sondakika.com/haber/haber-ureticilerinden-sahte-bal-uyarisi-3982997/