26 Aralık 2009 Cumartesi

ÇAYCUMA’DA MADEN VE EĞİTİM

     Maden kömürünün Zonguldak’ta bulunmasından sonra Zonguldak’ın nasıl geliştiğini hepimiz biliyoruz. Çaycuma insanlarına maden çok şey vermiştir. Bir insanın rahat yaşamını sağlayabilmesi için gerekli olan ekonomik gücü sağlamıştır. Sağlıklarının karşılığında onlara ev, eşya, araba hatta hesabını bilenler için yazlık veya ikinci ev sağlamıştır.( hayatta eksiler ve artılar birbirini tamamlar.) Maden, insanların yaşamı olmuştur. Eğitime yeterince değer verilmemiştir. Analar, çocuklarına: “Oğlum okuyunca ne olacak, önemli olan çalışıp para kazanmak değil mi? Yaşın gelince madende işe girer çalışırsın. Askerlikten sonra bir de evlendiririz. Hayatını devam ettirirsin. Okuyup sıkıntılara girmenin ne anlamı var?” diyorlardı. Ta ki 1980lere gelindiğinde denizin bitip karanın görüldüğü zamanlara kadar. Analar baktılar ki yaşı gelen madene giremiyor. “Oğlum oku, okumayana ekmek” yok demeye başladılar. Ondan sonra eğitime önem vermeye başlandı ve eğitim tüm Türkiye’de olduğu gibi Çaycuma’da da insanların hayatında gerçek yerini aldı. Çaycuma insanları, eğitime karşı o kadar özverililer ki sadece Türkiye’nin en iyi üniversitelerinde değil yurt dışında da birçok üniversitede Çaycumalı öğrenciler eğitim görüyor. Türkiye’nin her yerinde Çaycumalı bürokratlar ve bilim adamları yerlerini alacaktır. Dünyamızın yükselen değeri bilimdir ve bilime ulaşmanın yolu eğitimdir. Çaycuma’ya eğitim kurumu kazandıran Yurtbay ailesine sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum. Çaycuma’da eğitime gerekli önemi veriyorlar, karşılığını mutlaka alacaklardır.

    İnsanlar geldiği noktayı, sahip olduğu birikimi hiçbir zaman yeterli görmemelidir. Ne kadar fazla bilgi birikimi olursa olsun hala öğrenecek çok şey vardır.

3 yorum:

  1. Sayın Kalpaklı eğitim çok önemli ,ne gelirse cahillikten ve bilgizilikten geliyor,dünya kurulalı beri bilgi değişimi sürekli var.Eğitim konusunda gönüllü olan ve katkı sağlayanların önünde saygıyla eğiliyorum.Hoşca kalın.

    YanıtlaSil
  2. selamlar
    çok önemli konuya değinilmiş
    eğitimin önemi malum
    paylaşaım için sağolun
    başarılar

    YanıtlaSil
  3. merhaba hasan abi,
    öncelikle böyle bir konuyu palaşıma sunduğun için seni tebrik ediyor şükranlarımı sunnuyorum.
    Sen ve senin gibi büyüklerimizn eğitim için verdiğiniz o öz verili mücadeleyi bütün velilerimizn ve gençlerimizin göstererek; kendi yaşam kalitelerini ülke yaşam standartlarını ve ekonomik özgürlüklerini kazanmaları açısından da eğitimin vazgeçilmez bir güç olduğunu bilmek gerekir.saygılar

    YanıtlaSil